Maud Nooitgedagt

Wie ben ik?

Vanuit het gemoedelijke Groningen ben ik in 2009 psychologie gaan studeren in de grote stad, Amsterdam. Ten tijde van de studie doe je helaas erg weinig praktijk ervaring op, dit komt pas tijdens je stage in de Master. Tijdens deze stage en later in mijn werk als individueel psycholoog kwam ik er al snel achter hoe weinig je individueel soms kan bereiken.

Wanneer ik iemand een uurtje per week kan zien en diegene gaat dan weer terug naar het systeem (familie/relatie) waar alle oude patronen zich weer herhalen, is het hard werken om de gewenste verandering te brengen. Mede hierdoor ben ik mijn vervolgstudie tot systeemtherapeut gaan volgen, met de specialisatie kind & jeugd en parter relatietherapie.

Tijdens dit werk merk ik hoeveel meer bestendiger therapie kan zijn in de uren buiten de sessies en hoeveel je als individu kan hebben aan therapie met belangrijke anderen.

Een duurzame relatie is het investeren waard

Relaties zijn één van onze belangrijkste drijfveren in het leven en vaak eis je van jezelf en elkaar dit zonder hulp te onderhouden, zelfs als het even minder gaat.

Wanneer je lichaam of auto zorg en aandacht nodig heeft, laten we hier zonder nadenken naar kijken. Een fijne relatie behouden vergt ook onderhoud, maar hier samen naar kijken is vaak lastig, jullie zitten er middenin.

Ik ben van mening dat een relatie energie, tijd en aandacht nodig heeft en dat het ongeacht de problemen altijd zinvol is om er met iemand van een afstandje naar te kunnen kijken.

Vaak komen mensen pas in relatie therapie wanneer de negatieve patronen al langere tijd zorgen voor verwijdering van elkaar.

Ik zou het koppels gunnen om eerder meer te weten te komen over hun dynamiek en de onderlinge wensen en verlangens. Dit maakt een relatie steviger en duurzamer.

Als individueel therapeut ontdekte ik de waarde van relaties nog meer. Vaak lukte het niet zonder de belangrijke anderen in de kamer te halen om langer bestaande patronen te doorbreken.

Werkwijze

Veel mensen vragen bij de kennismaking vaak naar je werkwijze. Dit vind ik altijd een lastige vraag om te beantwoorden aangezien ik niet volgens één methode werk. Elk stel en elk individu is anders en vraagt om een andere aanpak.

Mijn eigen ervaringen, achtergrond en opleidingen hebben er voor gezorgd dat ik een denkwijze heb ontwikkeld, welke ik probeer te integreren in mijn sessies. Zo vind ik het in relatietherapie belangrijk dat elk individu ook aan bod komt waardoor de focus niet alleen op de relatie komt te liggen, maar ook op de individuen die samen een relatie vormen.

Ook heb ik gemerkt dat in onze snelle, rationele wereld mensen vaak genoeg geprobeerd hebben met praten, analyseren en logica. Daarom maak ik graag gebruik van non-verbale en emotie bevorderde technieken om tot nieuwe inzichten te komen. Ook de nodige humor vind ik belangrijk in de soms zware gesprekken.

Het is belangrijk dat ik onpartijdig luister naar jullie verhaal en datgene inbreng waarvan ik denk dat jullie het meest bij gebaat zijn in zo min mogelijk sessies. Ik ben eerlijk en transparant en zal niet een standaard programma afdraaien, omdat mij dat het meeste geld oplevert. Daarnaast vind ik jullie mening belangrijk en zullen we tijdig evalueren en kijken of we nog op de goede weg zitten.

Het meest waardevolle gebeurt niet in de therapiekamer, maar daar buiten in het echte leven.

Maud Nooitgedagt
Maud Nooitgedagt
Psycholoog, relatie- en gezinstherapeut & psychotherapeut i.o.

Ervaringen van anderen

“Maud heeft op ons nuchtere en laagdrempelige wijze geholpen bij het leren herkennen van onze patronen en behoeften, waardoor we onszelf maar ook elkaar al vanaf de eerste sessie beter zijn gaan begrijpen. Doordat de verwijten hiermee af namen kwam er meer ruimte voor nieuwsgierigheid richting elkaar. Dit maakte dat ons vertrouwen naar elkaar groeide en dat het bij moeilijke situaties niet langer voelde alsof het de een tegen de ander was, maar wij samen tegen het probleem. Wij zouden een traject bij Maud zeker aan raden!”

F & G

“Een traject bij een therapeut starten is altijd spannend, maar Maud heeft de spanning bij ons snel weg kunnen halen. Door echt aan te sluiten bij ons tempo en onze wensen hebben we ons erg gehoord gevoeld. De oprechte interesse in ons en in onze relatie helpt mee in een erg fijne werkrelatie. Bedankt Maud!”

B & I

“Toen we aan onze eerste therapiesessie begonnen wisten we niet goed wat te verwachten en of therapie ons wel zou helpen, maar we voelden ons meteen op ons gemak bij Maud en ze begreep ook vrij snel wat er aan de hand was. Ze deed ons inzichten krijgen en de andere persoon begrijpen op een manier die we zonder haar hoogstwaarschijnlijk niet bereikt zouden hebben. Door net die juiste vragen te stellen die je enerzijds gaan doen nadenken over van waar iets komt of wat iets betekent, en hoe de ander iets ervaart, schept zoveel duidelijkheid die anders zo lang zou duren om zelf uit te zoeken. Maud was voor ons een licht in de schemering die we zo blij zijn gevolgd te hebben.”

A & A

“Maud maakt therapie leuk en je relatie beter”

P & M