Een liefdesrelatie kan een van de mooiste en meest betekenisvolle ervaringen in ons leven zijn. Maar net zoals bij alles wat de moeite waard is, kost het ook veel werk. Samen groeien en helen in een liefdesrelatie is een proces dat niet altijd gemakkelijk is. Het kan veel werk en toewijding vergen, maar het kan ook een prachtige reis zijn van zelfontdekking en genezing. Een manier om deze reis te ondersteunen is door middel van relatietherapie.

Elkaar’s Spiegel zijn

In relaties worden we vaak geconfronteerd met onze diepste angsten, onzekerheden en uitdagingen. Onze partners kunnen onze grootste spiegels zijn en ons helpen groeien en helen als we bereid zijn om naar onszelf te kijken.

Wat bedoelen we met ‘elkaars spiegel zijn’?

Het betekent dat onze partners ons spiegelen hoe we onszelf zien en wat we nodig hebben om te groeien. Als we ons bijvoorbeeld onzeker voelen over onze kwaliteiten als partner en we zien dat onze partner onzeker is over zijn/haar kwaliteiten, dan kan dit ons triggeren. We kunnen boos worden op onze partner omdat hij/zij niet zeker is, terwijl we onbewust ons eigen onzekere gevoelens projecteren op onze partner.

In plaats van onze partner te beschuldigen, kunnen we deze situatie als een kans zien om naar onszelf te kijken en onze eigen onzekerheden onder ogen te zien.

Het triggeren van elkaar in een relatie kan ons helpen onze eigen onbewuste patronen en angsten te herkennen en te helen. Wanneer we worden getriggerd door iets dat onze partner doet, is het belangrijk om te onthouden dat dit vaak meer over onszelf zegt dan over onze partner. 
Het is vaak een reflectie van een oud patroon of een onverwerkte emotie die nog steeds bij ons resoneert. In plaats van onze partner de schuld te geven, kunnen we ons afvragen waarom we zo getriggerd zijn en wat deze emotie ons probeert te vertellen.

Dit is waar relatietherapie van waarde kan zijn. Een therapeut kan ons helpen onze patronen en triggers te herkennen en ons leren hoe we hiermee om kunnen gaan. In relatietherapie ligt de focus dus niet alleen op het herstellen van de relatie, maar ook op het individueel groeien en helen. Dit kan betekenen dat je als individu stappen moet nemen om te werken aan je eigen persoonlijke groei en herstel. Dit kan vaak de deur openen voor meer begrip en empathie, wat essentieel is voor het opbouwen van een sterke en gezonde relatie.

Elkaar helpen helen

Veel van ons hebben in het verleden pijnlijke ervaringen gehad, zoals eerdere relaties die zijn mislukt of traumatische gebeurtenissen. Deze ervaringen kunnen nog steeds invloed hebben op onze huidige relatie en ons vermogen om verbinding te maken met onze partner. Als partners kunnen we elkaar steunen en helpen bij het helen van deze wonden.

Dit betekent niet dat we elkaars therapeut moeten zijn, maar we kunnen elkaar steunen, aanmoedigen en elkaar een veilige en ondersteunende plek bieden om onze gevoelens te uiten. Het is wel belangrijk om te begrijpen dat genezing en groei ook niet alleen van één persoon afhangt. Het blijft een proces dat jullie samen doormaken.

Ieder mens is veranderlijk

In een liefdesrelatie is het normaal dat je verandert en groeit. Net als jij is je partner ook onderhevig aan veranderingen en kan hij of zij niet meer dezelfde persoon zijn als diegene met wie je ooit begon te daten. We nooit stoppen met groeien en veranderen als individuen. We zijn allemaal op zoek naar persoonlijke groei en ontwikkeling, en dat geldt ook voor onze relaties.

Relatietherapie kan ons helpen om open te blijven staan voor de veranderingen en uitdagingen die we in het leven tegenkomen, zodat we kunnen groeien als individuen en als koppel.

love-new-couples

Liefs Maud.
❤️